Водолазен център, водолоз, водолазни курсове
Водолазен център "Средец", водолаз, водолази, водолазен курс, водолазни курсове, водолазно оборудване, Форма за контакт, телефони и адрес, гр.Китен, , scuba diving, черно море, България, черноморие, отдих, почивка, ваканция, експедиция, подводен курс, подводна разходка, курс CMAS, PADI, обучение, акваланг, шнорхел, потънал кораб, потънали кораби, гмуркане, миди, рапани, подводен риболов, дайвинг

ОБОРУДВАНЕ

Водолазен център Средец разполага с модерна водолазна екипировка от най-утвърдените в този бранш фирми:AQUA LUNG , APEKS , TECHNISUB , SEA QUEST , BAUER

При нас можете да се консултирате за закупуване на водолазна екипировка, която ще ви осигури необходимият конфорт и удобство за да преживеете незабравими мигове в безмълвното подводно царство. Във водолазния център можем да ви покажем каталози с водолазно оборудване на водещите в този бранш фирми.

Ние извършваме зареждане на бутилки с "NITROX" и "T-MIX".

Какво е Нитрокс?
Нитрокса е смес от кислород и азот във съответното желано съотношение, зависещо от вида на гмуркането. Въздуха се счита за нитроксова смес. Нитроксовите смеси, които са хипероксични (кислородонаситени) т.е съдържат повече от 21% кислород са познати като: обогатен въздух, обогатен въздух нитрокс (EAN или EANx) или SafeAir®.

Как трябва да се използва Нирокса?
Той може да се използва като газ при нормално гмуркане, при декомпресия или като travel смес. В този случай вие значително увеличавате степента на сигурност, тъй като чрез увеличаване на кислородното ниво вие можете да намалите ефекта на насищане с АЗОТ, което води до увеличаване на времето прекарано на дъното. Важно е да се знае, че по високото не е винаги най-доброто. ЗАЩО? Тъй като колкото повече увеличавате процента на кислорода във вашата смес, толкова по-плитко трябва да бъде вашето гмуркане, защото вие увеличавате парциалното налягане на кислорода което може да доведе до кислородна токсичност на централната нервна система.


Декомпресационен газ
Ако процента на кислорода е в граници > 40% то той може да бъде използван като декомпресационен газ. По - безопасно е да го използвате като декомпресационен газ, тъй като той елиминира азота по-бързо. Помнете че при спешни случай се използва 100% кислород и вие трябва да знаете защо.

Travel смес
Тази система се използва, когато носите повече от една бутилка - една със смес за дъното и една която да използвате докато се движите към дъното.

Кои са газовете във въздуха?
Има 20% кислород. 79% азот и 1% други газове.

Какво означава парциално налягане на кислорода?
Парциално налягане на газ е налягането на всеки газ в сместа считан сам за себе си. Границата за кислородната токсичност на дълбочина е 1.6. Това означава, че вие не можете да използвате газова смес със съдържание на кислород 21% на по-голяма дълбочина от 66 метра. Следователно ако използвате 31% смес всичко, което трябва да знаете е – Максималната Оперативна Дълбочина (MOD) е 1.6 разделено на 0.31 = 5 – 1 = 4 BAR което е еквивалентно на 40 метра. Не е сложно, нали?

Използва ли сe Нитрокса при гмуркания от 70м.+ ?
Не, той не е най-доброто за този вид гмуркания. Нитрокса е смес със по-високо парциално налягане на кислорода, което намалява максималната оперативна дълбочина.

Не е ли Нитрокса “специален газ”, само за комерсиални водолази?
Нирокса не е специален газ. Той е смес от същите газове, които дишате в МОМЕНТА. Той е просто обогатен с определено количество кислород.

Защо трябва да използвам Нитрокс?
Всеки водолаз знае, че азота (N2) причинява наркози на дълбочини по големи от 30 метра. Той също навлиза в кръвообръщението и се абсорбира от всички тъкани на тялото. При изплуване от дълбочина това може да доведе до декомпресационно заболяване ако е абсорбиран в достатъчен обем. При нитрокса има по-малко азот и съответно по малко проблеми с него.

Повечето кислород не причинява ли проблеми?
Вие се обучавате как да използвате Кислородно Обогатен Въздух с много голям фактор на безопасност. Използването на правилната смес Нитрокс на 45 метра е например по-безопасно от използването на въздух на 30 метра.

От каква нова водолазна екипировка имам нужда, за да се гмуркам използвайки Нитрокс?
Не се изисква нова екипировка ако съдържанието на кислород не превишава 40%. Нирокса е съвместим със съществуващата водолазна екипировка.

Какво е свободен от хидрокарбони газ?
Това е въздух който е филтриран през специален молекулярен филтър, за да се премахнат почти всички следи от масло във въздуха или сместа.

Вярно ли е, че ако бутилката е пълнена веднъж с Нитрокс то тя не може никога да бъде използвана с въздух?
Тя трябва само да бъде пълнена с газ чист от хидрокарбони. Нитрокса не оказва никакъв ефект върху вътрешността на бутилката. Обаче, когато бутилките са цветово обозначени за Нитрокс се разбира, че газа в тях е кислородно обогатен въздух. Последващо пълнене с въздух няма да е безопасна практика освен ако не се махне цветовото маркиране.

Нитрокса е безопасен само до 40 метра? Какво става ако аз искам да направя дълбочинно гмуркане?
Когато започнете курс за Нирокс, вие ще се научите как да определяте оптималното съдържание на кислород за дълбочината, на която ще се гмуркате?

Защо бихте искали да използвате Нитрокс?
Накратко, правилната нитроксова смес е по безопасна за водолаза от въздуха.

© Водолазен център Средец      Всички права запазени            Дизайн и поддръжка:   Fire-studio 2006